repareer zelf uw witgoed en huishoudelijke apparaten met de onderdelen van onderdelentoko.nl

koelkast thermostaat testen doormeten

Het kan voorkomen dat de thermostaat van de koelkast defect is.
Bij een kapotte koelkast thermostaat lopen de temperatuur in de koelkast op of de koelkast blijft koelen waardoor de inhoud bevriest. Als de thermostaat kapot is, blijft de koelkast koelen of stopt de koelkast met koelen,
omdat de thermostaat van de koelkast aangeeft al koud te zijn.

Als u vermoed dat de thermostaat van je de koelkast kapot is kunt je dit testen.
Je kunt de koelkast thermostaat doormeten met een multimeter of de schuifcontacten van de thermostaat doorverbinden.

De thermostaat doorverbinden

De koelkast thermostaat doorverbinden doe je door draden van de thermostaat om te leiden. Als u draden 3 en 4 van de thermostaat met elkaar doorverbindt zou de compressor moeten aanslaan. De nummers kun je vinden op de thermostaat zelf. Slaat de compressor na doorverbinden aan is de thermostaat kapot.

koelkast bedrading thermostaat
Aansluitschema-bedrading-koelkast-thermostaat

Koelkast thermostaat doormeten

De thermostaat van de koelkast is meestal in de zijkant van de koelkast te vinden achter de temperatuur standen draaiknop.

Om de thermostaat door te meten moet je de weerstand meten tussen de schuifcontacten 3 en 4 op de thermostaat De nummers staan op de koelkast thermostaat zelf. Staan de nummers niet op de thermostaat zelf zijn de nummers terug te vinden op de aansluiting in de koelkast, Dit is de aansluiting waar je de koelkast thermostaat op aansluit.

Een simple thermostaat heeft twee schuifcontacten De meeste koelkasten hebben een thermostaat met meerdere aansluitingen genummerd met 3, 4 en 6.

Voor meer informatie over de aansluitingen en de functie van de contacten zie


Weerstand waardes koelkast thermostaat

Je kunt de koelkast thermostaat met een multimeter doormeten ingesteld op de laagste ohm Ω weerstand. Je koelkast thermostaat moet op ohm Ω een weerstand meting van 0 of 0,2 aangeven. Dan weet je dat de thermostaat nog goed werkt. Is de weerstand, echter, hoger dan de aangegeven waarde, dan is je koelkast thermostaat kapot en moet hij vervangen worden

De koelkast thermostaat is stuk

Als de koelkast thermosstaat stuk is, kunt u de koelkast eenvoudig zelf repareren door eenvoudig de thermostaat van de koelkast te vervangen. zoals eerder aangegeven zit de thermostaat echter de temperatuur standen knop. Dit is meestal een behuizing waar de thermostaat en de koelkastlamp in zit.

De koelkast thermostaat vervangen

De behuizing is simpel te openen verwijder eerst de knop met een plate schroevendraaier.
Onder de knop zit nog een plate bout deze kunt u met een steeksleutel of tang los draaien.
Dan zit er nog een schroefgat achter een wit dopje dit schroefje moet er uit dit is meestal een kruis of Torx schroef.
De capillair moet uit de want van de koelkast worden verwijderd en het loskoppelen en aankoppelen van de bedrading wijst zichzelf.

Maak altijd even een foto voor dat je de bedrading loshaalt dit is met een vaste lamphouder niet nodig omdat de thermostaat dan maar op een manier geplaatst kan worden.

koelkast Thermostaat bestellen

Om de juiste koelkast thermostaat te bestellen in onze onderdelenshop heeft u het volledige typenummer nodig. Deze vindt u op de sticker naast de lamp of achter de groentelade. Dit typenummer kunt ingeven onder onderdeel zoeken zo krijgt u de juiste thermostaat te zien en de andere beschikbare koelkast onderdelen voor uw koelkast.