repareer zelf uw witgoed en huishoudelijke apparaten met de onderdelen van onderdelentoko.nl

Inlaatventiel vervangen bij een Bosch wasmachine

Het water komt de wasmachine binnen door de aanvoerslang en het inlaatventiel.

Het inlaatventiel zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid water wordt afgetapt en wanneer er wordt afgetapt .
Het model van ons voorbeeld heeft 2 verschillende ventielen, een warm water ventiel en een koud water ventiel. We vervangen in het voorbeeld het koud water ventiel van de Bosch wasmachine. Bij de meeste moderne wasmachines zit er maar 1 ventiel in het apparaat. Als uw wasmachine water lekt aan de achterkant of onderkant en uw deurrubber /manchet is in orde, is het waarschijnlijk een defect ventiel. Vooral als er een periode van koud weer is geweest kan een inlaatventiel zijn gebarsten door de vrieskou.
Er zijn verschillende soorten inlaat ventielen, zie Afbeelding.

Inlaatventiel

Om het juiste ventiel te bestellen heeft u het volledige typenummer E-NR van uw apparaat nodig, deze is bij een wasmachine meestal te vinden in de rand van de deuropening waar de deur in valt of op de rand van de deur. Soms op de achterkant van de wasmachine.

Voordat u begint, zorg ervoor dat de stekker van de machine uit het stopcontact is gehaald voor uw eigen veiligheid. Als eerste moet het bovenblad van de wasmachine te worden gehaald. Deze is vast gezet aan de achterkant van de machine met torx schroeven. Hiervoor heeft u dus een torx bit of schroevendraaier voor nodig. Direct onder het bovenblad ziet u het inlaatventiel, deze zit met een connector aangesloten, welke u gemakkelijk kunt los maken. De slangklemmen kunt u los maken met een combinatietang en opzij schuiven (Zie afbeelding 3 en 4)

Het ventiel zit in de achterwand van de machine geklikt en is wat lastig los te halen. U kunt dit doen door aan de buitenkant met een platte schroevendraaien het ventiel los te trekken of met de schroevendraaier vanaf de binnenkant te duwen. Het  nieuwe ventiel kan nu op zijn plaats worden gedrukt, de slangen terug geplaatst en de stekker aangesloten. De rest van de machine kan ook weer in elkaar.

Inlaatventiel